loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Saopštenje za medije

Berisa Elvis 0 comments 09.10.2018

Ovom prilikom obavještavamo javnost da je 08.10.2018. organizovana panel diskusija ''Doprinos medija smanjenju predrasuda o Romima''. Događaj je organizovan u okviru ''Roma pride'' od strane Građanske alijanse, organizacije članice Koalicije ''Ujedinjena podrška za romsku inkluziju u Crnoj Gori''.  Panel diskusiji prisustvovali su predstavnici državnih institucija, predstavnici medija i nevladinog sektora.

Na temu zastupljenosti Roma u medijima, te uticaju medija na smanjenje predrasuda o Romima govorili su: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, Sunčica Mitrović Bakić iz Agencije za elektronske medije, Senad Sejdović, novinar Radio-televizije Crne Gore, Kristina Ćetković iz NVO ''35 mm'', Violeta Hajrizaj, novinarka prvog romskog portala ''Romalitika'' i Jelena Jovanović iz agencije ''Arhimed'', koja je prikazala analizu zastupljenosti Roma u medijima u prvih šest mjeseci 2018. godine.  Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi, podsjetio je da su ovakvi događaji od izrazitog značaja uzevši u obzir da su Romi i dalje veoma marginalizovana društvena grupa, prema kojoj se bilježi najveća etnička distanca u Crnoj Gori.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda naveo je da je ova institucija zabilježila 2 slučaja govora mržnje prema Romima. Prema riječima Sunčiće Mitrović Bakić, u dijelu trenutne zastupljenosti u medijima, kao glavni problem prepoznaje se nedostatak programa namijenjenog romskoj zajednici ali i generalni nedostatak kvalitetnog medijskog sadržaja. Ovo ukazuje na potrebu da se pojača senzibilnost u medijima i da se javni servisi aktivnije posvete ovim pitanjima.  Senad Sejdović podijelio je svoja iskustva kao novinar na romskom jeziku. On je naveo da trenutno u Crnoj Gori postoji jedna emisija u trajanju od 25 minuta koja se prikazuje 2 puta mjesečno. Prisutnima je od strane Violete Hajrizaj predstavljen prvi romski portal ''Romalitika'', kao i rezultati istraživanja koliko su marginalizovane grupe (ne)zastupljene u medijima od strane Kristine Ćetković iz NVO ''35 mm'', koji su pokazali da se malo prostora posvećuje romskoj zajednici, uz zaključak da u medijskom izvještavanju fali pozitivnih priča i primjera. Prema analizi koju sprovodi ''Arhimed'' u prvih 6 mjeseci zabilježena je 721 objava u svim medijima, od kojih skoro polovina u pozitivnom kontekstu. Ipak, prema riječima Jelene Jovanović. uzevši u obzir da je 113 objava ima negativan kontekst, i da je u pitanju jedna zajednica, ti podaci su zabrinjavajući. Kao ključni problemi navedeni su: irelevantno pominjanje etničke pripadnosti (sugerisanje veze između etničke pripadnosti i određenog djelovanja), akcenat na negativnom, izostanak predloga za rješavanje problema i neadekvatne fotografije uz tekstove.

Panel diskusija je organizovana u okviru projekta ''Ujedinjena podrška romskoj inkluziji'', podržanog od strane Fondacije za otvoreno društvo.


Leave a comment

Partneri

...