loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Ministar Zenka posjetio NVO Phiren Amenca

Berisa Elvis 0 comments 14.10.2018

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka posjetio je organizaciju Phiren amenca i tom prilikom razgovarao sa njenim predstavnicima o projektnim aktivnostima i stanju romske populacije u Crnoj Gori. Tokom susreta bilo je riječi o značaju saradnje između Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Phiren amenca kao i učešća u kreiranju i relizaciji sektorskih analiza.

NVO Phiren Amenca je tom prilikom predstavila projektne aktivnosti koje realizuje. Među značajnijim projektima navedeni su projekat „Mladi za mlade“ kojeg je Phiren amenca započela sa realizacijom od avgusta ove godine, a koji je podržan u okviru programa „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ podržanog od strane Evropske komisije kroz program IPA CSF, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa NVO Prima iz Crne Gore, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje „Mladi info international“ iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske. Osim ovog, predstavljen je i projekat „Podrška legalizaciji neformalnih objekata“ podržanog od strane NVO Mladi Romi kroz program „Zajednička inicijativa za osnaživanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ u okviru kojeg je Phiren Amenca uspješno pomogla 115 porodica da se uključe u proces legalizacije objekata.

Na početku sastanka ministar Zenka je izrazio zadovljstvo dosadašnom saradnjom sa Phiren amenca i najavio da će u budućem periodu ojačati saradnju sa NVO Phiren Amenca i pozvao njene predstavnike da nastave sa predlaganjem inicijativa koje za cilj imaju bolji položaj romske populacije u Crnoj Gori.

„Imamo veliko zadovoljstvo da saradjujemo sa vašom organizacijom u cilju postizanja što boljih rezultata. Uzimajući u obzir početno stanje kada smo krenuli u proces inkluzije Roma u Crnoj Gori, zadovoljni smo sa postignutim, medjutim smatramo da je neophodno ulagati  dodatne napore u cilju potpune afirmacije romske zajednice u crnogorskom društvu, posebno kada je visoko obrazovanje u pitanju”, istakao je ministar Zenka.

On je posebno pohvalio napore koje je Phiren amenca uložila u procesu podnošenja zahjteva za legalizaciju  objekata romskih porodica.

Serdjan Baftijari je upoznao predstavnike MLJMP-a sa projektom „Zajedno za društvo bez predrasuda“ koji je podržan od strane Ministarstva sporta, a koji Phiren amenca realizuje u saradnji sa NVO COSMO i najavio  organizovanje omladinskog kampa u periodu od 26. do 30. septembra koji će se realizovati u etno selo – Izlazak i kazao da će kamp okupiti 20 mladih iz romske i neromske zajednice.

Poseban fokus sastanka odnosio se na osnaživanje mladih Roma i Romkinja za učešće u zajednici, ali i očuvanju i razvoju romskog identiteta u Crnoj Gori.

Na kraju sastanka izvršni direktor Phiren Amenca, Elvis Beriša uručio je zahvalnicu ministru Zenki u znak dobre saradnje i prvom ministru koji je posjetio Phiren Amenca.


Partneri

...