loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Trening za finansijsko upravljanje NVO

Serdjan Baftijari 0 comments 17.06.2019

Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama - Phiren Amenca“ je u Hotelu Slovenska plaža 15. i 16. juna 2019. godine održala Trening za jačanje kapaciteta pet romskih organizacija za finansijsko upravljanje NVO. 

Na treningu su učestvovali predstavnici organizacija NVO “Reakcija”, NVO "Romske evropska alternativa", NVO "Romsko srce", "Udruzenje za razvoj, promociju i kulturu jezika Roma i Egipćana - Pružena ruka", "Centar za afirmaciju RE populacije".

Trening je za cilj imao da se predstavnici romskih organizacija osnaže da kvalitetno upravljaju finansijama unutar organizacija i unaprijedi transparentnost finansijskog izvještavanja. Učesnici su izrazili visok nivo interesovanja na treningu i naglasili da im je ovo prvi trening ovog tipa te da će im u svakodnevnom radu pomoći stečeno znanje.

Trening je obuhvatio teme kao što su upravljanje finansijama i proces budžetiranja, finansijski sistemi i procedure, osnovne komponente i alatke za upravljanje finansijama, struktura troškova, nadgledanje i praćenje finansijskog poslovanja, finansijski izvještaji, dokumentovanje i praćenje troškova.

Podsećamo da smo tokom januara ove godine organizovali Trening za jačanje kapaciteta za pet romskih organizacija i aktivista iz Bara u cilju uključivanja u planiranju I praćenju trošenja javnih sredstava za inkluziju Roma. U Crnoj Gori ne postoji nijedna romska organizacija koja je osnažena da se bavi praćenjem javne potrošnje, a posebno monitoringom finansiranja politika za inkluziju Roma. Ovim projektom NVO Phiren Amenca postaje prva i trenutno jedina organizacija koja se aktivno bavi ovom tematikom.

Trening je održan u okviru projekta “Transparentna javna potrošnja za politike na romsku inkluziju“,koji je podržan je kroz Program malih grantova u okviru projekta "Money Watch - Civilno društvo, čuvar budžeta", koji sprovodi Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne financije iz Zagreba i NVO Novi horizont iz Ulcinja, a uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore. Agenda treninga nalazi se u prilogu mejla.


Partneri

...