loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

NVO Phiren Amenca predstavila inicijativu mladih opštini Nikšić

Serdjan Baftijari 0 comments 29.07.2019

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ u četrvtak 25. jula 2019. godine u prostorijama opštine Nikšić, održala je sastanak sa predstavnicima Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje i kancelarije za mlade povodom predstavljanja inicijative mladih Roma i Egipćana iz Nikšića.

"Inicijativa je vezana za postavljanje metalne konstrukcije za street work out (teratana na otvorenom) gde će mladi provoditi svoje slobodno vrijeme baveći se sportskim aktivnostima. Inicijativa je dio projekta „Mladi za mlade“ koji su mladi aktivisti iz Nikšića razvili na Treningu za javno zagovaranje i učešće u zajednici, koji je Phiren amenca organizovala za 20 mladih iz šest opština krajem januara ove godine". Kazao je Serđan Baftijari, program menadžer Phiren Amenca.

Elvis Beriša, izvršni direktor Phiren amenca zahvalio se predstavnicima opštine Nikšić na prijemu i govorio je o dosadašnjim rezultatima projekta „Mladi za mlade“, podržanog od strane NVO Prima u okviru programa Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku koji sprovodi Fondacija Ane i Vlade Divac uz podršku Evropske unije.

Beriša je takodje govorio o inicijativama koje su mladi iz ostalih opština kreirali u cilju poboljšanja položaja mladih iz romske i egipćanske zajednice. Beriša je kazao da su do sada mladi iz tri opštine (Berane, Bar, Herceg Novi) realizovali inicijative, a da su u ostalim opštinama inicijative u fazi implemetacije.ž

Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje pozdravio je napore koje Phiren Amenca ulaže u cilju poboljšanja položaja romske zajednice i izrazio je spremnost da u okviru mogućnosti opštine Nikšić podrži inicijativu mladih.

"Konkretna inicijativa vašeg projekta odnosi se na poboljšanje uslova djece i mladih da što kvalitetnije provode svoje vrijeme i bave se sportom, a prepoznata je i u strateškim dokumentima kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou"

Maja Radoičić, rukovodilac Kancelarije za mlade na sastanku je najavila da će pripremiti pismo podrške za realizaciju pomenute inicijative.

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim identifikovanim problemima u zajednici kao što su nepostojanje ležećih policajaca koji bi smanjili mogućnost nezgoda zbog mobilnog saobračaja na putu na kojem djeca i mladi provode svoje slobodno vrijeme. Takodje, osvetljenje puta je istaknuto kao jedan od problema a, obezbjeđivanje trotoara na pomenutom putu je neophodan zbog bezbjednosti djece koja koristi ovaj put do škole i nazad.

Gospodin Korać izrazio je spremnost opštine da radi na rješavanju ovih problema i najavio da će opština Nišić u narednom periodu radiiti na postavjanju ležećih policajaca i osvjetljenju dijela puta u naselju Gračanica a, prisutne je informisala da je već započeta aktivnost za obezbjeđivanje dvije septičke jame u naselju Gračanica na inicijativu zajednice.

Projekat Mladi za mlade podržan je u okviru programa „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ koji finansira Evropska komisija kroz program IPA CSF, a kojeg realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa NVO Prima iz Crne Gore, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje „Mladiinfo international“ iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske.


Partneri

...