loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Phiren Amenca i CRINK dogovorili zajedničke aktivnosti

Serdjan Baftijari 0 comments 29.07.2019

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ u četrvtak 25. jula 2019. godine održala je sastanak sa predstavnicima NVO Centar za romske inicijative u cilju predstavljanja inicijative mladih romskih i i egipćanskih aktivista  iz opštine Nikšić koja je kreirana u okviru projetka „Mladi za mlade“

Beriša je predstavio dosadašnje rezultate projekta „Mladi za mlade“, i govorio o inicijativama koje su mladi iz šest opština kreirali u cilju poboljšanja položaja mladih iz romske i egipćanske zajednice. Beriša je kazao da su do sada mladi iz tri opštine (Berane, Bar, Herceg Novi) realizovali inicijative, a da su u ostalim opštinama inicijative u fazi implemetacije.

Beriša je takodje predstavio projekte koje trenutno Phiren Amenca sprovodi.

U okviru projekta „Od Roma za Rome - medijska prava Roma“, podržanog od European endowment for Democracy, Beriša je kazao da će na aktuelnom portalu Romalitika, koji će dobiti novi naziv – RomaNet, u narednim mjesecima troje mladih iz romske zajednice prolaziti obuke iz oblasti novinarstva i da će kasnije oni biti angažovani kao novinari na portal „RomaNet“ koji će sa radom krenuti od septembra ove godine.

Na sastanku je bilo i riječi o projektu „Identifikacija Roma u Podgorici koji su u riziku od apatridije“, koji Phiren Amenca sprovodi od marta 2019. godine a koji je podržan od Evropske mreže za apatridiju (ENS).

Takođe, predstavljen je projekat "Transparentna javna potrošnja na politike za romsku inkluziju", podržanog od strane Instituta alternativa kroz program podrške projektima OCD u okviru programa „Money watch – civilno društvo, čuvar budžeta“. U okviru ovog projekta CRI je uzeo učešće na treningu za „Monitoring javnih finansija“.

Predstavnici Centra za romske inicijative  predstavili su trenutne aktivnosti koje sporovode, a posebno su istakli  projekat za rješavanje pravnog statusa romske i egipćanske zajednice na teritoriji opštine Nikšić. Takodje, izrazili su spremnost da podrže iniciajativu koju su kreirali mladi aktivisti iz romske i egipćanske zajednice iz Nikšića.

Predstanici PA i CRI razmjenili su podaake i informacije o dosadšnjem evidentiranim licima bez regulisanog pravnog statusa.

Nakon sastanka, predstavnici Phiren Amenca uz prisustvo predstavnika Centra za romske inicijative posjetili su naselje Gračanica u kojem je planirano postavljanje konstrukcije za street work out.

Projekat Mladi za mlade podržan je u okviru programa „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“ koji finansira Evropska komisija kroz program IPA CSF, a kojeg realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa NVO Prima iz Crne Gore, organizacijom Partners iz Albanije, Asocijacijom za obrazovanje „Mladiinfo international“ iz Makedonije i Fondacijom volontera zajednice iz Turske.


Partneri

...