loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Phiren Amenca održala predavanje temu upoznajte Rome

Serdjan Baftijari 0 comments 14.10.2019

Na inicijativu mladih romskih aktivistkinja iz Ulcinja, predstavnici NVO Phiren Amenca u okviru projekta „Mladi za mlade“, juče su u prostorijama Humanitarnog društva „AMANETI“ iz Ulcinja održali predavanje na temu „Upoznajte Rome“.

Otvaranje ovog predavanje započelo je romskom himnom koju su otpjevale mlade Romkinja, a koja govori o progonu Roma tokom Drugog svjetskog rata.

Na predavanju, prisutni su imali priliku da se saznaju više o bitnim događajima iz istorije romske zajednice kao što su: prve migracije Roma, kada su se naselili na balkan, koje grupe Roma danas postoje u Crnoj Gori, specifičnosti romske kulture i tradicije, odakle potiče romski jezik te koji su trenutno najveći izazovi sa kojima se surijeću Romi u Crnoj Gori.

„Iako je zakonom zagarantovano pravo učenja na maternjem jeziku, romska zajednica još ne može da ostvari ovo pravo. Takođe, mladi kroz obrazovnje nemaju prilike da više saznaju o svojim sugrađanima koji su tu vijekovima. Mišljenja sam da je neophodno da se radi na očuvanju romskog identiteta u Crnoj Gori prvenstveno kroz obrazovni sistem“ kazao je izvršni Elvis Beriša, direktor NVO Phiren Amenca.

Tokom diskusije, prisutni su kazali da je neophodno da se predavnja ovakvog tipa organuzuju kako bi ostale zajednice bolje upoznali svoje sugrađane iz romske zajednice i kako bi se smanjila etnička distanca koja je prema zadnjim istraživanjima javnog mijenja najviše izražena spram romske zajednice.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta ,,Mladi za mlade” koji NVO Koračajte sa nama sprovodi, a koji je podržan kroz program ,,Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku” koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu sa NVO Prima iz Crne Gore i finansijsku pomoć Evropske komisije.


Partneri

...