loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

NVO ,,Koračajte sa nama - Phiren Amenca" osuđuje diskriminatorni naslov ,,Mladi Romi uključeni u skandaloznu izbornu krađu na Koniku, divlji štabovi širom zemlje - na Gorici koordinira sin jednog ministra"

Nevenka Kapičić 0 comments 31.08.2020

Dana 30.8.2020. u 16.40h na portalu IN4S-a objavljen je tekst Mladi Romi uključeni u skandaloznu izbornu krađu na Koniku, divlji štabovi širom zemlje - na Gorici koordinira sin jednog ministra.

NVO Koračajte sa nama - Phiren Amenca oštro osuđuje upotrebu senzacionalističkog naslova kojim se generalizuje šira uzrasna grupa romske etničke pripadnosti i etiketira cjelokupna omladina romske zajednice kao kriminalno sredstvo neke partije. Ovakav naslov pravi nacionalističke podjele, koje unižavaju i diskriminišu Rome i Romkinje.

Svojom sadržinom, tekst ukazuje na različite slučajeve malverzacije na izborima, koji nisu međusobno povezani akterima grupa iste etničke pripadnosti, ali naslov upućuje da su u  sve divlje štabove umiješani Romi, iako se u tekstu navodi samo jedan takav događaj. Kako su lica sa snimka punoljetne osobe, tekst treba da sadrži informacije sa ličnim identifikacijama učesnika u događaju, a ne opštom generalizacijom ,,mladi Romi“.

Komentari koji su uslijedili nakon objave su anticiganistički, diskriminatorni i pokazuju nivo predrasuda prema Romima. Komentari sadrže izrazit govor mržnje i alarmantan stepen netrpeljivosti.

Mediji moraju voditi računa o izvještavanju u skladu sa Kodeksom, kako ne bi nanijeli štetu romskom narodu u Crnoj Gori.


Partneri

...