loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Održana konferencija ,,Prilike i unapređenje visokog obrazovanja Roma i Egipćana- izazovi i iskustva"

Nevenka Kapičić 0 comments 06.10.2020

Konferencija pod nazivom ,,Prilike i unapređenje visokog obrazovanja Roma i Egipćana- izazovi i iskustva“ je održana u online formatu 5. oktobra (ponedeljak) 2020.godine. Konferencija je dio projekta ,,Nevladine organizacije u akciji promocije i zaštite ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori“, koji realizuje HELP u partnerstvu sa Romskom omladinskom organizacijom ,,Koračajte sa nama- Phiren Amenca“, a finansijski je podržan od strane Evropske unije.

Konferenciji su prisustvovali Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Sanja Peković, predstavnica Univerziteta Crne Gore, Elvis Beriša, izvršni direktor organizacije ,,Koračajte sa nama- Phiren Amenca“,  Biljana Jovićević ,,HELP“ i mladi iz romske i egipćanske populacije. Zvaničan poziv za učešće je dobilo i Ministarstvo prosvjete, ali je odgovor i učešće izostalo.

Na konferenciji je bilo riječi o ostvarenim rezultatima primjene afirmativne akcije pri upisu RE studenata, kao i o mjerama za unapređenje visokog obrazovanja za studente iz ove populacije. Konstatovano je da pomaka ima i da veći broj mladih iz romske i egipćanske zajednice upisuje studije u odnosu na ranije godine, kao i da je u nekim slučajevima afirmativna akcija dala rezultate.

Određene su najvažnije tačke napredovanja, oko kojih su se svi učesnici konferencije usaglasili.

Prvenstveno je neophodno dugoročno i vrlo precizno definisati afirmativnu akciju u Zakonu o visokom obrazovanju i Strategiji o inkluziji Roma i Egipćana 2020-2024, ključnim dokumentima za napredak i visokoškolsko obrazovanje romske i egipćanske populacije.

Kako bi saradnja između institucija, civilnih organizacija i romske i egipćanske zajednice bila pravovremena i efikasna, iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava je dat predlog da se i na Univerzitetu Crne Gore i u Ministarstvu prosvjete odredi kontakt osoba za  sva pitanja koja se tiču visokog obrazovanja Roma i Egipćana, odnosno koordinator za odnose sa RE populacijom, čime će se saradnja unaprijediti.

Kada su u pitanju školarine izdvaja se inicijativa oslobađanja školarine na prvom mjestu, a zatim i obezbjeđivanja školarine za one studente iz RE zajednice koji su upisali privatni fakultet. Time bi se značajno ohrabrili na sami čin apliciranja za studije, ali i olakšali finansijski teret, koji je za mlade iz ove zajednice prevelik. Stipendije ne smiju pristizati studentima sa zakašnjenjem, što je trenutno svakodnevna praksa, i od izrazitog značaja je da se donese Pravilnik o stipendiranju RE studenata, dokument koji bi definisao sve kriterijume stipendiranja osnovnih, magistarskih i doktorskih studija.

Iako je u Strategiji definisano da će za romske i egipćanske studente biti obezbijeđen smještaj, praksa pokazuje da  se ne izlazi u susret i da ovim studentima nije omogućeno korišćenje doma i to je neophodno zakonski regulisati, kako ne bi bilo slobodnog tumačenja i oštećenja studenata.

Još jedan zaključak se izdvojio na konferenciji, a to je saradnja Romske omladinske organizacije ,,Koračajte sa nama- Phiren Amenca“ kao koordinatora mreže URES (Unija romskih i egipćanskih studenata) u cilju aktualizacije afirmativne akcije i poboljšanja obrazovnih uslova za RE mlade.


Partneri

...