loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Dostavljen pribor za romske prvake

Nevenka Kapičić 0 comments 06.10.2020

Uspješno je realizovana distribucija  školskog pribora svim romskim đacima prvacima na teritoriji Podgorice. Obezbijeđen pribor za 105-oro sadrži ukupan materijal za cijelu školsku godinu.

Distribucija je organizovana u okviru projekta Upoznaj Rome i presudi – UROP, koji je Romska organizacija mladih ,,Koračajte sa nama – Phiren Amenca”  započela u novembru 2019. godine u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja. Cilj ReLOaD programa je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu putem osnaživanja civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

Distribucija je organizovana u sljedećim školama: ,,Božidar Vuković Podgoričanin“, ,,Marko Miljanov“, ,,Savo Pejanović“, ,,Vuk Karadžić“, ,,Oktoih“, ,,Vladimir Nazor“, ,,21.maj“. Sve škole su pokazale otvorenost i spremnost na svaki vid buduće saradnje, kako bi se unaprijedilo školovanje đaka romske i egipćanske pripadnosti.  

Povodom distribucije izvršni direktor organizacije ,,Koračajte sa nama- Phiren Amenca“, Elvis Beriša, izjavljuje sljedeće:

„Cilj nam je bio da olakšamo početak školske godine prvacima, ali i njihovim roditeljima. Na taj način smo zapravo olakšali i samim školama. Saradnja je bila krajnje pozitivna i sve instrukcije povodom zaštite od pandemije, koje smo dobijali od uprava škola, su apsolutno ispoštovane i ispraćene. Gorući problem, koji zahtjeva hitno razrješenje, je to što prevoz romskih i egipćanskih đaka do škola još uvijek nije obezbijeđen. To rezultira nedolaskom djece i izostajanjem sa nastave. Prevoz obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i smatramo da je bilo dovoljno mjeseci za pripremu plana prevoza. Uostalom svake godine prevoz djece značajno kasni i neophodno je da se pravovremeno osmisli plan rada i počne sa realizacijom od prvog školskog dana. Pozivamo Ministarstvo prosvjete da urgentno riješi pitanje prevoza.“


Partneri

...