loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Međunarodni dan djece

Berisa Elvis 0 comments 20.11.2020

U svijetu se 20. novembra obilježava Dječji dan, poznatiji kao Međunarodni dan djece. Ovaj datum služi da nas podsjeti na činjenicu da će sva naša ostvarenja ostati na usluzi generacijama koje dolaze, jednako kao i svi naši neuspjesi. Stoga se 20.novembra svi svjetski lideri i sve svjetske organizacije okreću djeci i promišljaju kakav svijet im ostavljaju.

Internacionalni dan djece ustanovljen je 1954.godine sa ciljem promovisanja međunarodnog zajedništva i poboljšanja dobrobiti djece. Važnost ovog datuma potvrđivana je i kasnije, kada je 20.novembra 1959. usvojena Deklaracija o dječjim pravima i 1989.godine Konvencija o pravima djeteta. Deklaracija je bila prvi međunarodni dokument o zaštiti djece, a Konvencija je najznačajniji i najopširniji dokument od dječjim pravima, izuzetan po svojoj cjelokupnosti, jer podrobno određuje građanska, politička, ekonomska, socijalna, zdravstvena i kulturna prava djeteta. Do sada je Konvenciju potpisalo 196 zemalja svijeta, što je čini najprihvaćenijim pravnim instrumentom za zaštitu ljudskih prava. Crna Gora je ratifikovala 2006. godine.

Trenutno haranje virusa Covid-19 se veoma negativno odrazio na dječja prava, sa dugoročnim posljedicama. Stoga je važno da odluke koje donosimo za djecu, zapravo donosimo sa djecom. Oni moraju biti uključeni i saslušani, jer je njihova budućnost u pitanju. Dječja prava moraju biti poštovana, jer ko smo mi da ih gazimo.

To najbolje opisuje moto UNICEF-ovog videa, koji glasi ,,Maskirani, ali ne i mutirani”. Video možete pogledati ovdje.

Čovječanstvo mora uraditi sve što može, kako bi djeci ostavio najbolje uslove za život. I dok mi razgovaramo o dječjim pravima, školski prevoz za više od 230 romskih učenika/ca u Podgorici još uvijek nije organizovan. Pravo na obrazovanje je za njih postalo samo floskula.


Partneri

...