loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Finalna konferencija: Medijsko izvještavanje o Romima

Serdjan Baftijari 0 comments 19.05.2021

U prostorijama EU info centra u Podgorici je 31. maja organizovana konferencija: Medijsko izvještavanje o Romima koju je organizovala NVO Romska organizacija mladih „ Koračajte sa nama – Phiren amenca“.

U okviru konferencije su predstavljeni rezulati projekta „Od Roma za Rome- medijska promocija prava Roma“ koji je finansijski podržan od strane Evropske zadužbine za demokratiju (EED). Ovaj projekat je podrazumijevao unapređenje rada prvog romskog portala RomaNet na kojem su radili mladi novinari iz romske populacije istražujući i medijski rasvjetljavajući izazove sa kojima se suočavala romska zajednica u Crnoj Gori u ostvarivanju svojih prava u cilju adekvatne socijalne uključenosti. O svojim iskustvima na projektu govorili su mladi novinari iz romske populacije Selma Drini, Violeta Hajrizaj, Serđan Baftijari i Enis Eminović, kao i njihov mentor Zoran Radulović, novinar nedeljnika MONITOR.

Drugi dio konferencije bio je rezervisan za diskusiju o medijskom izvještavanju o romskoj i egipćanskoj zajednici u crnogorskim medijima. U ovom dijelu su kao panelisti govorili Elvis Beriša, urednik portala RomaNet, Kristina Ćetković, programska direktorka NVO 35 mm i Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik ND Vijesti.

Kroz diskusiju su se mogle čuti dobro poznate ocjene o stereotipnom i faktografskom izvještavanju kojem pribjegava najveći broj medija kada je u pitanju život romske i egipćanske populacije. Naročito je to došlo do izražaja za vrijeme epidemije COVID 19 kada se o Romima izvještavalo isključivo kao o potencijalnim žrtvama virusa ili prenosiocima infekcije. U tom smislu, svi diskutanti su istakli značaj medija poput portala RomaNet koji se bavi ovom problematikom na analitičniji i objektivniji i sveobuhvatniji način. Takav način rada uticao je da se dese i konkretne promjene u romskoj zajednici koje na prvi pogled izgledaju banalno, ali su za svakodnevni život ovih građana od izuzetne važnosti.

Mišljenje da portal RomaNet ne treba da bude proizvod projekta već da njegov rad treba učiniti održivijim dijele i predstavnici Ministartva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Savjeta Evrope kao i drugi učesnici konferencije. Oni su istakli da je neophodno podržati rad i razvoj portala kroz obezbjeđivanje finansijske i svake druge vrste pomoći. Čula su se i mišljenja da bi u budućnosti trebalo raditi i na formiranju romske televizije koja bi se bavila socijalnom inkluzijom ove grupe u naše društvo. Diskutanti su istakli da je za unapređenje položaja romske i egipćanske zajednice neophodno da postoji politička reprezentacija istih, jer sadašnje stanje ne omogućava da se čuje glas ovih naroda i njihovi interesi i potrebe budu zastupljeni na pravi način.


Partneri

...