loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Najava konferencije

Serdjan Baftijari 0 comments 05.07.2021

„Apatridija Roma u vrijeme pandemije Covid 19“

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama - Phiren amenca“ organizuje u srijedu 7. jula u EU info centru u Podgorici, sa početkom u 13 časova, konferenciju pod nazivom „Apatridija Roma u vrijeme pandemije Covid 19“.

Cilj konferencije je da se predstave rezultati nedavno realizovanog terenskog mapiranja osoba iz romske zajednice u Podgorici koje nemaju raegulisan pravni status i u opasnosti su od apatridije, kao i da se porazgovara o potrebnim koracima i mogućim rješenjima sa predstavnicima državnih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave ovom temom.

Marginalizacija romskog stanovništva je u toku trajanja pandemije još više došla do izražaja, a posebno su pogođeni bili oni koji su apatridi ili su u riziku da to postanu. Neregulisan pravni status predstavljao je prepreku za distribuciju pomoći što je položaj ovih osoba u doba pandemije učinilo još težim. U crnogorskim okvirima, lica sa neregulisanim pravnim statusom godinama unazad suočena su sa ogromnim preprekama, koje sprečavaju dostojanstven život.

Na konferenciji će govoriti Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i šef kancelarije UNHCR-a Žan Iv Bušardi kao i izvršni direktor Romske organizacije mladih “Koračajte sa nama-Phiren amenca”, Elvis Beriša.


Partneri

...