loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

PREZENTACIJA ROMSKO-CRNOGORSKOG RJEČNIKA

Berisa Elvis 0 comments 16.12.2015

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je u Bijelom Polju okrugli sto na temu „Romi u Crnoj Gori, Crna Gora u Evropi“ u cilju informisanja mlade populacije i pripadnika/ca ranjivih društvenih kategorija u društvu o stanju ljudskih prava najmarginalizovanije zajednice, romske i egipćanske.


Ministar dr Numanović  govorio je na otvaranju i saopštio da, iako su Romi najugroženija društvena kategorija i Evropske unije, njihov položaj u našoj zemlji se značajnije poboljšava u poređenju sa mnogim drugim, čak i razvijenijim zemljama u svijetu.


Akcenat mora biti na obrazovanju, na ukazivanju na mogućnosti koje im se mogu otvoriti ukoliko steknu određena znanja. Bez dobre obrazovne osnove, nije moguće razmišljati o boljim uslovima za zapošljavanje, pa samim tim nije moguće poboljšati ni ekonomsku situaciju, koja je izrazito loša kod pripadnika/ca romske i egipćanske zajednice.


Pripadnicima/ama romske populacije savjetovao je da ne odustaju od školovanja, već da istraju u svojim nastojanjima da obezbijede sebi što bolje uslove za život i rad u vremenu koje je pred njima. Država je tu da pruži podršku u granicama svojih mogućnosti, a volja i namjera na izostaju. Takođe, izrazio je nadu da su sa ovog skupa pošli svjesniji svoje uloge i vrijednosti.


Na okruglom stolu govorili su i gospoda Leon Gjokaj ispred Direktorata za unapređenje i zaštitu manjinskih naroda, Andrija Đukanović koordinator programa mentorske i stipendijske podrške ispred Romskog obrazovnog fonda, Fatima Naza, asistentkinja na programima u Centru za romske inicijative iz Nikšića i Elvis Beriša, student Pravnog fakulteta na Odsjeku za bezbjednost i kriminalistiku.


Na događaju je prezentovan i prvi Crnogorsko-romski i Romsko- crnogorski rječnik. Isti su predstavili jedan od autora Ljatif Demir i urednica Lida Vukmanović-Tabaš.


Gospodin Demir je govorio o značaju romskog jezika koji je star 25 vijekova, a koji danas broji 38 glasova od prvobitnih 48.


Sa drevnom izrekom koja kaže da bijela knjiga romska nikad nije bila posijana crnim slovima, aludirajući na jako mali broj naslova koji su napisani na romskom jeziku, profesor je zahvalio svima na učešću i mogućnosti da se ova knjiga slova prezentuje u Bijelom Polju, gradu koji simbolično nosi ovaj pomenuti pridjev u svom nazivu.


Izvršni direktor Romske organizacije mladih "Phiren amenca", Elvis Beriša govorio je o svom ličnom iskustvu tokom svog školovanja i ohrabrio sve prisutne učenike da jedni drugima pomažu u savlađivanju nastavnog gradiva i da nastave školovanje ma koliko to bilo teško. 

  Leave a comment

Partneri

...