loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

PERFORMANS POVODOM OBILJEŽAVANJA 8. APRILA, SVJETSKOG DANA ROMA

Berisa Elvis 0 comments 09.04.2016

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“ i Centar za romske inicijative izveli su performans trgu Republike povodom obilježavanja 8. Aprila, Svjetskog dana Roma. Performans pod nazivom „Jednaka prava za sve“ izveli su mladi studenti/kinje, srednjoškolci/ke i osnovci iz romske i egipćanske zajednice.  Performans je započet sa romskom himnom „Gelem , gelem“, a nakon toga su učesnici izveli koreografiju uz pjesmu Majkla Džeksona „They don't really care about us“(Njih je baš briga za nas“). Na kraju, mladi su uz pjesmu „Erdelezi“ ujedinjeni pjevali i raširili transparente sa porukama „Jednako pravo na obrazovanje za sve“, „Dječiji ugovoreni brak je jači od zakona, pronađimo rješenje, suzbijmo dječiji ugovreni brak“.
Izvršni direktor Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“, Elvis Beriša obratio se prisutnima i tom prilikom kazao da mu je čast i zadovoljstvo što je dio nove generacije koja predstavlja pokretačku snagu u romskoj zajednici. Sa ponosom na svoj identitet, prisutnim građanima koji su ispratili performans kazao je da je 8. April, koji se obilježava od 1971. godine, najvažniji istorijski datum za romsku zajednicu u cijelom svijetu. Nakon obraćanja izvršnog direktora ROM „Phiren amenca“ javnosti su se obratili i Miljaim Delija, član NVO Centar za romske inicijative koji je govorio o problematici romske i egipćanske populacije kada su dječiji ugovoreni brakovi u pitanju. Takođe, članice ROM „Phiren amenca“ Dijana Beriša i Violeta Hajrizaj obratile su se javnosti sa porukama „Jednaka prava na obrazovanje za sve“ i „Zaštitimo djecu koja prose, djeci nije mjesto na ulici!“.
Na kraju, mladi iz romske i egipćanske zajednice djelili su građanima liflete sa osnovnim informacjama o istoriji i kulturi Roma kao i informacijama o 8. aprilu, Svjetskom danu Roma.


Partneri

...