loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Reagovanje na tekst "Djevojčicu prodali za 15.000"

Berisa Elvis 0 comments 06.04.2017

Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca" danas je podnjela reagovanje u cilju demantovanja navoda u novinarskom tekstu dnevnog lista "Dan" pod naslovom "Djevojčicu prodali za 15.000". 

Reagovanje poslato dnevnom listu "Dan" možete pročitati u nastavku:

REAGOVANJE

Novinar D.Živković dovodi javnost u zabludu i vrijeđa romsku zajednicu

OČEKUJEMO PROFESIONALNOST

(Djevojčicu prodali za 15.000, „Dan“, izdanje: 05-4-2017)

Poštovani,

Ovim putem želim da izrazim žaljenje za neprofesionalnost Vaše redakcije i nesavjestan rad novinara D.Živkovića zbog teksta koji ste objavili pod nazivom „Djevojčicu prodali za 15.000“, a u kojem sam ja jedini sagovornik. Naime, u dio koji se odnosi na moju izjavu navodi se da nijesam htio direktno da odgovorim na pitanje da li sam prisustvovao tom događaju. Želim da demantujem ovaj dio i da saopštim javnosti, jer novinar D.Ž. to vrlo dobro zna, da sam ja itekako bio direktan i kazao da nijesam prisustvovao tom događaju, dodajući da ne vidim problem čak i u slučaju da sam prisustvovao jer je lice D.B punoljetna i da po mojim saznanjima nije ugovoren brak.

Posebno žaljenje izražavam za iznošenje neistinitih navoda da su informacije dobijene od strane Uprave policije, koji su mi nakon objavljivanja ovog članka potvrdili da niko u policiji nije dobio nikakvu anonimnu prijavu i da nijesu izdali nikakvo saopštenje povodom navoda da je prodata maloljetna djevojčica iz romske zajednice. Dakle, veliko razočarenje u redakciju „Dan“ i sumnjam da ću ikada više vjerovati bilo kakvim informacijama objavljenim u ovom listu.

Iako sam novinaru koji me je kontaktirao objasnio i ukazao na netačne informacije do kojih je došao po njemu poznatim kanalima i motivu objavljivanja istih, nažalost tekst je ipak objavljen sa dezinformacijama i time doveo mene u nezavidan položaj, ali i djevojku D.B. i njenu porodicu. Smatram da je trebalo da se informacije provjere i na drugim izvorima, što bi po etičkom kodeksu novinara i zakonskim propisima i trebalo da urade profesionalni i savjesni novinari. 

Zloupotrijebljena je moja volja za saradnju sa novinarom D.Živković i davanje tačnih informacija koje nije sve u potpunosti objavio već izvukao iz konteksta kako bi me predstavio kao nekoga ko je najvjerovatnije prisustvovao tom događaju.

Ovime je u negativnom kontekstu dovedeno moje ime i moj rad kao predstavnika organizacije koja se bavi zaštitom i unapređenjem prava romske zajednice, pa u skladu sa članom 26, 27, 28 i 29 Zakona o medijima Crne Gore, želim da objavite reagovanje u cjelosti.

Apelujem na organizacije koje se navodno bave zaštitom prava djece i Romkinja, ali i medije da uđu u romsku zajednicu i razgovaraju sa njima prije nego objave bilo kakva saopštenja i tekstove. NVO Phiren amenca će i dalje nastaviti sa aktivnostima koje su usmjerene na unapređenje i zaštitu prava Roma i Romkinja.

Elvis Beriša

Izvršni direktor

Romska organizacije mladih „Koračajte sa nama – Phiren amenca“


Leave a comment

Partneri

...