loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Protest roditelja romskih učenika zbog neorganizovanog školskog prevoza

Andrija Djukanovic 0 comments 22.09.2022

Grupa roditelja romskih učenika koji pohađaju različite gradske škole uz podršku NVO Phiren Amenca protestovali su danas ispred Ministarstva prosvjete zbog neorganizovanog školskog prevoza. Tom prilikom roditelji su Ministru prosvjete predali zahtjev za donošenje akata i procedure  za organizovanje prevoza i hitno rješavanje ovog propusta kako bi djeca mogla da prate nastavu.

Naime, romska djeca koja su po principu desegregacije upisana u nekoliko osnovnih škola u Podgorici već tri sedmice zbog neorganizovanog školskog prevoza nijesu u mogućnosti da redovno pohađaju školu. Neorganizovanjem prevoza od strane Ministarstva prosvjete roditelji su dovedeni u poziciju da krše Zakon o obaveznom osnovnom obrazovanju, a djeci je uskraćeno pravo na obrazovanje.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da je ovaj resor obezbijedio sve što je potrebno da školski prevoz za romsku djecu redovno funkcioniše, ali da je na školama da organizuju prevoz. Okupljenim roditeljima  iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da imaju obećanje uprava škola da će se problemi sa prevozom za romsku djecu riješiti u narednih nekoliko dana. 

Neregulisan školski prevoz za romske učenike problem je koji traje već nekoliko godina unazad zbog čega je NVO Phiren Amenca 2020.godine podnijela tužbu za diskriminaciju protiv Ministarstva prosvjete pred Osnovnim sudom u Podgorici i taj postupak je još uvijek u toku.


Partneri

...