loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Poziv grupe NVO: Hitan dijalog za rješavanje političke i institucionalne krize

Andrija Djukanovic 0 comments 03.11.2022

Grupa nevladinih organizacija poziva političke partije i njihove predstavnike da što prije, prema svojim odgovornostima, hitno riješe političku krizu u koju su nas doveli, a koja gura državu u sve dublji jaz iz kojeg se ne nazire izlaz.

Institucionalna i politička kriza u našoj državi se svakim danom pogoršava, koja ozbiljno prijeti urušavanju pravnog sistema Crne Gore. Politički subjekti moraju pokazati političku i državničku zrelost kako se trenutna pravna nesigurnost ne bi dalje produbljivala, već vodila rješenjima koja su u korist građana. Politički dijalog je neophodan kako bismo izašli iz trenutnog stanja koje može imati trajno loše posljedice po kompletno društvo, ali i predstavljati ozbiljnu kočnicu na putu ka Evropskoj uniji. Rješavanje pitanja pravosuđa je jedan od hitnih koraka koji se moraju preduzeti u tom pravcu i politički subjekti ga moraju tretirati kao prioritet. Ukazujemo i na izraženu zabrinutost međunarodnih partnera koji jasno ukazuju na odgovornost političkih subjekata i pozivaju na dijalog radi rješavanja nastale situacije. Ukoliko ipak ne uspiju doći do dijaloga, vjerujemo da međunarodna zajednica u Crnoj Gori treba da razmotri i direktniju pomoć u procesu uspostavljanja dijaloga i ustavne ravnoteže Crne Gore. Pozivamo i kolege iz civilnog sektora da daju svoj doprinos u pronalaženju najboljeg rješenja, ali i akademsku zajednicu, koja se mora aktivnije uključiti u uspostavljanje institucionalne i funkcionalne demokratije.

Želimo da vjerujemo da je Crna Gora dovoljno demokratski zrela i da ipak može riješiti nastalu situaciju u duhu demokratskih država i u skladu sa demokratskim standardima.

Potpisuju:

Građanska alijansa

ADP Zid

LGBT Forum progres

ROM „Phiren Amenca – Koračajte s nama“

Inicijativa mladih za ljudska prava

LGBTIQ Socijalni centar


Partneri

...