loader
romphirenamenca@t-com.me +382 68 189 215
Choose Language

Pregled Sadržaja

Upoznaj Rome i presudi - UROP

Serdjan Baftijari 0 comments 29.01.2020

Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren Amenca" započela je sa realizacijom projekta "Upoznaj Rome i presudi" od oktobra 2019. godine. Projekat je podržan kroz ReLOaD (Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu) koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP. U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

Projekat UROP za cilj ima da se poveća stepen poštovanja i prihvatanja različitosti Roma. Realizacija ovog projekta osnažiće mlade Rome da se aktivno uključe u zajednicu s jedne strane, i smanjiće se predrasude i diskriminacija Roma s druge strane. Osim toga, projekat takođe doprinosi unapređivanju i medijskog izvještavanja novinara o temama iz romske zajednice, a sasmim tim i poštovanje etičkog kodeksa novinara.

Ključne aktivnosti projekta su istraživanje o poznavanju srednjoškolaca sa istorijom, jezikom i kulturom Roma kroz organizovanje karavana o romskom identitetu u sedam srednjih škola u Podgorici, izrada publikacije „Romi, naše komšije“ kao i kratkog filma o pozitivnim Romima iz Podgorice pod nazivom „Romi u Podgorici“, zatim organizovanje okruglog stola sa novinarima „Romi u medijima – etički kodeks i praksa“ i konačno organizovati dvodnevnu obuku za 15 srednjoškolaca iz Podgorice na temu javnog aktivizma.

Ciljne grupe projekta su srednjoškolci iz sedam srednjih škola u Podgorici (150), mladi Romi u procesu obrazovanja (15 srednjoškolaca), novinari sa teritorije Podgorice (10). Takođe, srednje škole, medijske kuće, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo kulture, Ombudsman, romska zajednica u cjelini i građani Podgorice, a i šire.

Mjesto realizacije projekta je Glavni grad Podgorica. Period realizacije projekta je 8 mjeseci.

Kontak osoba za više informacija o projektu UROP je Elvis Beriša.

Na linku u nastavku možete naći više informacija o projektu ReLOaD: http://bit.ly/2ElJvbg.


Partneri

...